Гімназія № 8

Організація харчування 2024-2025 н.р.



Шановні батьки 1-4 класів. Звертаємо вашу увагу, що діти які відвідують школу в за очною формою навчання зі змішаним режимом на період дії правового режиму воєнного стану будуть отримувати безкоштовне гаряче харчування. Нижче розміщено наказ про організацію харчування та примірне меню.
НАКАЗ ПРО ОРГАНІЗАІЮ ХАРЧУВАННЯ
Примірне меню


Стратегієя реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки



На сайті КМУ опубліковано розпорядження «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках» від 27.10.2023 № 990-р (далі — Стратегія).
Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:
1. Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно. Завдання, які допоможуть її досягти: - розгляд питання щодо можливості розширення переліку категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у закладах освіти; - внесення змін до примірної тендерної документації та примірних договорів тощо.
2. Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР. Завдання, які допоможуть її досягти: - визначення потреб закладів освіти, зокрема щодо модернізації харчоблоків; - встановлення нормативних вимог до проєктування приміщень харчоблоків закладів освіти тощо.
3. Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок. Завдання, які допоможуть її досягти: - перегляд умов оплати праці працівників харчоблоків і сестер медичних у закладах освіти; - перегляд типових штатних нормативів щодо працівників, які забезпечують організацію харчування в закладах освіти (зокрема щодо сестер медичних з дієтичного харчування); - розроблення професійного стандарту освіти за професією «Кухар закладу освіти»; - навчання керівників закладів освіти організації харчування та формування навичок здорового харчування в закладах освіти тощо.
4. Свідоме обрання українцями здорового харчування. + Завдання, які допоможуть її досягти: - затвердження орієнтовних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти; - розширення переліку страв і технологічних карток (рецептури) для харчування в закладах освіти тощо.
Реалізація Стратегії має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.


НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА З ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ



1. З 1 січня змінюється порядок надання харчування учням закладів загальної середньої освіти денної форми навчання м.Запоріжжя.

2. Харчування учнів буде здійснюватися з дотриманням вимог : "Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах", затвердженого спільним наказом МОЗ України та МОН України від 01.06.2005 №329/242, "Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти", затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 2-/09.2020 №2205, який набирає чинності з 1 січня 2021 року.

3. Відповідно до рішення міськвиконкому від 28.10.2020 №440 «Про затвердження переліку категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування дітей у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2021 році» забезпечується безоплатне харчування :

3.1. затверджено перелік категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах загальної середньої освіти денної форми навчання у м. Запоріжжі у 2021 р.:

  • з числа дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах;
  • з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • з числа дітей із малозабезпечених сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям";
  • з числа дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків, згідно з Указом Президента України від 17.03.1998 № 197/98;
  • з числа дітей із сімей учасників бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", та дітей із сімей загиблих учасників бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції (операції Об'єднаних сил), забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійнення", які мають відповідні документи, що підтверджують їх статус;
  • діти закладів загальної середньої освіти санаторного типу для дітей з латентною туберкульозною інфекцією;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;
  • які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • які потрапили у складні життєві умови;
  • які відвідують групи продовженого дня та за рішенням педагогічної ради звільнені від оплати за харчування (у відсотках чисельності групи за списком): 10% - у повному обсязі; 15% - на половину вартості.

Усі інші учні харчуються за власні кошти. Харчування дітей, які не підлягають безоплатному харчуванню у закладах загальної середньої освіти, здійснюється за готівку.

Н А К А З № 2205 від 25.09.2020р. "Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти"

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти

НАКАЗ ТВО від 25.05.2021р. "Про організацію харчування у 2021-2022 н.р."

НАКАЗ №175/р від 01.09.2020р. "Про організацію харчування учнів гімназії у 2021-2022 н.р."

Графік харчування учнів гімназії у 2021-2022 н.р.

Контроль організації харчування учнів

ДОГОВІР №5551-К про закупівлю послуг з організації харчування учнів

Графік поставки продуктів

Положення про організацію безоплатного харчування для здобувачів освіти, які потрапили у складні життєві обставини

ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ (зимове)

Примірне чотиритижневе меню на зимовий період (1-4 класи за кошти батьків)

План засідань комісії адміністративно - громадського контролю за організацією харчування у ІІ семестрі 2021-2022 н. р.

Про організацію харчування здобувачів освіти у комунальних закладах загальної середньої освіти м.Запоріжжя у 2022 році -№430р

План проведення щотижневого контролю за організацією харчування учнів в ІІ семестрі 2021- 2022 н.р


Нове меню від Євгена Клопотенка



Із 1 січня 2021 року в українських школах змінилося меню для школярів. Над його розробкою працювала спеціальна робоча група, до якої увійшли представники МОЗ, громадських організацій, дитячі ендокринологи і дієтологи.

Євген Клопотенко, кулінарний експерт, автор і керівник проєкту Cult Food (це соціальний проєкт з покращення культури харчування), команда якого упродовж трьох років займалась розробкою шкільного харчування.

Нове шкільне харчування. Метою програми є підвищення та поширення рівня культури здорового харчування у навчальних закладах. У рамках проєкту було розроблено “Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах”, а також план впровадження нової шкільної культури харчування у шкільні їдальні по всій Україні.

ЗБІРНИК РЕЦЕПТУР СТРАВ ДЛЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ В ОРГАНІЗОВАНИХ ОСВІТНІХ ТА ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ


РЕФОРМА ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ



Діти – наше майбутнє. Від здоров’я кожної дитини залежить добробут усієї нації. Можливо, це звучить пишномовно, але це правда. Кожен батько та мати хочуть, щоб їхні діти харчувалися здоровою їжею як вдома, так і в школі.

Під патронатом дружини Президента України Олени Зеленської в Україні відбувається реформа шкільного харчування. Це є одним із ключових напрямів діяльності Першої леді України.

Оновлене обладнання покращить технологічні процеси приготування страв, сприятиме переходу до здорового харчування, а також забезпечить належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях та температурний режим готових страв.

Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Реформа шкільного харчування підтримується всіма регіонами: у кожній області діють регіональні плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування, забезпечується формування культури здорового харчування.


ОБЕРЕЖНО, АЛЕРГЕНИ!



Контроль харчових алергенів - невід'ємна частина харчової безпеки. У споживачів, які страждають різними видами харчових алергій або непереносимості, навіть невелика кількість продукту, до якого вони чутливі, може викликати нездужання, а в деяких випадках – потенційно смертельний анафілактичний шок. У Регламенті Європейського Союзу 1169/2011 (4) і 1169/2011 (5) (поправки до ЄС 1169/2011), що регулюють маркування продуктів харчування, перераховані 14 алергенів, про наявність яких в продукті необхідно попереджати. Багато продуктів із вищезазначеного списку часто входять до складу напівфабрикатів, які вживає людина, а отже, таке розповсюджене використання підвищує ризик їх випадкового потрапляння в інші продукти. Тому для підвищення безпеки продуктів харчування на виробництвах необхідні заходи з мінімізації ризиків перехресного занесення алергенів в інші продукти.


Новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти



Міністерство охорони здоров’я розробило новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Документ набирає чинності з 1 січня 2021 року. У новому Санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ. У Санітарному регламенті визначено Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.). Також встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами. Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря.


Організація гарячого харчування здобувачів освіти



Шкільна їдальня – це місце , де завжди по – домашньому тепло, смачно, ароматно та затишно. Учні гімназії поспішають сюди кожної перерви , а адміністрація уважно стежить за якістю та смаком приготовлених страв.

У гімназії створено належні умови для організації гарячого харчування здобувачів освіти. Шкільна їдальня розрахована на 90 посадочних місць. Матеріально-технічна база і обладнання харчоблоку загалом відповідають нормативним санітарно-гігієнічним вимогам. Усі продукти, які завозять у шкільну їдальню  мають супровідні документи, що засвідчують їх якість. Також створено належні умови для  зберігання усієї продукції.  Харчування здобувачів освіти проводиться у відповідності до двотижневого меню та асортименту буфетної продукції, погоджених із Держпродспоживслужбою міста.


Здорове харчування для дітей



Тарілка здорового харчування

«Тарілка здорового харчування» створена експертами Гарвардської школи громадського здоров'я. Це керівництво для здорового, збалансованого харчування, подане у формі простої та зрозумілої інфографіки. Така картинка з поясненнями щоденно нагадуватиме про можливості здорового, збалансованого харчування. Просто роздрукуйте її та прикріпіть на холодильник. На інфографіці зображені основні принципи здорового харчування:

Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятайте, що картопля не вважається овочем у «Тарілці здорового харчування» через негативний вплив на рівень цукру в крові.

Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.

Сила білка – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски.

Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії, як-от оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.

Пийте воду, каву або чай. Відмовтеся від солодких напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день. Будьте активні. Червоний чоловічок, який біжить уздовж «Тарілки здорового харчування» – це нагадування, що активність також важлива для контролю ваги.

Віддайте перевагу якості харчування.

Щоб розпочати використовувати «Тарілку здорового харчування», слід візуально поділити тарілку на чотири частини. Заповнювати тарілку варто таким чином, щоб кожну частину займала певна група продуктів: білкові страви, зернові, фрукти та овочі.

Фрукти можна вживати як десерт або окремий прийом їжі. Не обов'язково розміщувати їх на тарілці. Головне не забувати про споживання фруктів у достатній кількості.

Намагайтесь споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки, рибу, м’ясо, яйця, корисні жири, молочні та кисломолочні продукти.

Овочі та бобові

З’їдайте не менше 300 г овочів на добу. Найкраще додавати їх до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини від вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини і багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі. Прагніть вживати одну порцію (75 г) бобових на добу — квасолю, горох, червону сочевицю чи нут.

Фрукти та ягоди

Їжте їх не менше 300 г на день. Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.

Цільні злаки та горіхи.

Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Випічки з білого борошна краще їсти менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах.

Молочні та кисломолочні продукти

Намагайтесь їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

Риба, яйця, м’ясо

Здорове харчування передбачає переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини. Пам’ятайте, біле м’ясо корисніше, ніж червоне. Також 2-3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них — з морської риби. Хороший вибір — це судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

Корисні олії та жири

Корисні жири містяться у соняшниковій, оливковій, рапсовій, лляній та кукурудзяній оліях. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.

Гарвардська школа громадського здоров'я


ВІДПОВІДАЛЬНІ ЗА ОРГАНІЗАЦІЮ ХАРЧУВАННЯ



Інформація про постачальника продуктів

харчування у шкільній їдальні у 2021 – 2022 н. р.

Фізична особа-підприємець Соловей З.М..

тел. 097-042-15-26


ТВО Комунарського району

Відповідальний за харчування - Дерев'янко В.С.

тел. (061) 702-32-57


Департамент освіти і науки Запорізької міської ради

Відповідальні за харчування - Попенець І.В. .



Склад бракеражної комісії Запорізької гімназії №8 :

Бірюкова І. В. – директор гімназії

Бузулуцька Н. Д. - заступник директора

Гречка Л.Г. – завідуюча їдальнею

Сех С.О. – медична сестра



Контакти:
м. Запоріжжя
вул. Європейська 14а
тел: (061) 769-80-15
Розробник: © Cherniuk